JENIS-JENIS PERCETAKAN CUSTOM T-SHIRT

 

Apabila menghantar sesuatu pesanan belian untuk mencetak t-shirt, pilihan antara beberapa jenis-jenis percetakan custom t-shirt untuk digunakan adalah sangat penting. Ia sebenarnya boleh membuat perbezaan antara mendapat satu produk yang memenuhi jangkaan anda, atau sebaliknya. Selain daripada seni untuk dicetak, aspek yang paling penting untuk mempertimbangkan adalah teknik percetakan yang digunakan. Ini juga akan terpakai kepada jenis pakaian yang lain-lain. Apa-apa jua dalam teknik percetakan yang digunakan, masing-masing mempunyai kekuatan dan keistimewaan kegunaan tertentu.

 

Pada Everytees, kami sedia membantu anda dengan menerangkan perbezaan jenis-jenis percetakan t-shirt yang tersedia. Kita akan bersama-sama menentukan jenis percetakan t-shirt custom terbaik yang sesuai dengan keperluan anda. Ini akan biasanya bergantung kepada jumlah warna-warna yang akan digunakan, masa pengeluaran, dan terutamanya, kos yang ditanggung.

 

Percetakan Skrin

Ini mungkin adalah kaedah yang paling biasa digunakan untuk percetakan t-shirt oleh kebanyakan pencetak. Kaedah ini menggunakan skrin untuk meletakkan dakwat ke dalam baju.  Setiap skrin menggunakan satu warna tunggal. Jadi, untuk custom t-shirt dimana reka bentuknya mempunyai 4 warna, kaedah ini akan memerlukan 4 skrin yang berasingan. Oleh itu, teknik ini amat tidak sesuai untuk reka bentuk yang sangat kompleks dan pelbagai warna.

Dalam industri pakaian zaman ini, skrin yang ketat akan diadakan mesh nilon. Pada zaman dahulu, sutera sebenarnya digunakan. Inilah sebabnya percetakan skrin adalah juga dikenali sebagai percetakan skrin sutera. Faedah percetakan skrin gunakan cara ini adalah bahawa anda mendapatkan t-shirt yang berkualiti tinggi dan kelihatan profesional. T-shirt Yang dicetak gunakan proses percetakan skrin juga akan kelihatan kemas dan menarik. Ia sangat tahan lasak dan kos efisien untuk belian yang jumlahnya cukup tinggi.

 

Untuk belian yang amat rendah bilangannya, contohnya satu atau dua helai saja, percetakan skrin adalah tidak sesuai. Kaedah percetakan ini mempunyai kos persediaan tertentu, yang bergantung kepada jumlah warna yang dikandungi dalam reka bentuk. Jika cetakan dilakukan pada t-shirt yang berwarna hitam, ini akan perlukan reka bentuk dicetak atas sesuatu asas yang berwarna putih.

 

Percetakan Direct To Garment (DTG)

Dianggap agak custom t-shirt ialah sesuatu percetakan kaedah baru, cara terus ke pakaian (atau Direct-To-Garment) ialah teknik mencetak ke atas t-shirt yang secara langsung, seperti yang boleh dilihati dalam nama tekniknya. Teknil ini terdapat tiada proses perantaraan yang terlibat.  Untuk melaksanakan teknik ini, akan memerlukan anda mempunyai pencetak DTG yang cukup baik.

 

Cetakan DTG berfungsi serupa seperti pencetak di pejabat atau di rumah, cuma ia cetakan secara langsung ke atas fabrik selain daripada kertas. Tetapi terlebih dahulu anda perlu memuat naik reka bentuk ke komputer anda sebelum proses percetakan ini boleh mula.

Tidak seperti percetakan skrin, cetakan DTG membolehkan reka bentuk sangat kompleks dengan warna-warna yang terhad dan warna-warna untuk dicetak dengan mudah. Walaupun jenis percetakan ini boleh dianggap lebih mahal, anda akan dijamin dari segi kualiti yang amat baik dalam t-shirt yang dicetak. Lagi pun, reka bentuk tidak dapat dirasai pada t-shirt tersebut. Sama ada bilangan pembelian itu hanya satu t-shirt atau 200 helai, anda masih akan mendapat t-shirt yang berkualiti dan profesional. Kaedah percetakan ini adalah pilihan yang sempurna untuk kemeja-t bergambar dan gambar yang sangat terperinci.  Ianya juga mungkin pilihan terbaik anda jika bilangan belian itu kelantangan rendah.

 

Dengan cara DTG, cetakan yang aka nada kualiti yang terbaik sekali adalah kalau t-shirt itu berwarna terang atau putih. Kaedah ini adalah tidak sesuai untuk t-shirt yang gelap semata-mata kerana dakwat adalah nipis dan tidak kelihatan bagus. T-shirt bercetak cara DTG tidak  tahan lama dan fabrik akan pudar mati dalam tempoh setahun. Selain itu, tanpa pencetak DTG yang baik, resolusi rendah dengan pola dot mungkin akan timbul.

 

Percetakan Sublimasi Dakwat

Sublimasi merupakan satu proses di mana bahan akan bergerak dari satu pepejal kepada keadaan gas tanpa pernah berada dalam keadaan cecair. Dalam pencetakan gunakan dakwat atau dye ini, sejenis pewarna cecair digunakan ke atas fabrik. Cecair akan kering apabila ia memenuhi fabrik. Apabila ia telah kering secukupnya, ia akan memejal pada fabrik. Apabila haba dan tekanan digunakan, sublimasi mengambil tempat. Ini adalah apabila ia bertukar menjadi gas. Molekul fabrik akan memperluaskan membenarkan gas untuk masuk antara jurang dalam kain.  Apabila haba dikeluarkan, molekul akan kontrak.

 

Walau bagaimanapun, harus dikatakan bahawa proses percetakan ini hanya bekerja pada t-shirt dan pakaian yang diperbuat daripada polyester saja, atau akan poliester bersalut. Proses ini adalah terhad kepada cetakan atas kain yang putih atau cahaya yang mempunyai permukaan yang 100% poliester. Walaupun terdapat kos untuk dakwat atau dye, hasilnya akan pekerjaan profesional dilakukan.  Manakala teknik percetakan ini adalah sempurna untuk percetakan custom t-shirt yang berpoliester, ini bukanlah satu pilihan untuk fabrik kapas. Custom t-shirt yang dicetak dengan kaedah ini akan tahan lama dan kelihatan menggerunkan.

 

Percetakan Pemindahan Haba

Teknik ini melibatkan percetakan atas sebidang khas vinil yang boleh dicetak dengan menggunakan komputer. Imej-imej warna penuh yang berkualiti tinggi akan dicetak, dan kemudian diletak atas pakaian dan ditekan dengan seluar haba yang kuat. Dengan pemindahan haba, anda boleh mencetak rekaan yang sangat kompleks, dengan warna-warna yang banyak, tidak seperti kaedah cetakan skrin. Menggunakan kaedah ini, warna-warna tidak perlu disediakan secara berasingan. Pemindahan haba akhbar adalah paling sempurna untuk mencipta custom t-shirt dengan cepatnya.  

 

Untuk tempahan t-shirt yang kecil, ianya lebih menjimatkan untuk menggunakan haba pemindahan cetakan kerana ia dapat menjimatkan masa dan sumber. Kaedah ini berjalan dengan baik dengan reka bentuk yang terperinci atau reka bentuk yang kompleks dan akan  tahan lama. Walau bagaimanapun, ia tidak akan cukup berfungsi dengan fabrik gelap kerana pewarna yang telus.

 

Hubungi Kami

Apabila anda membuat pesanan dengan Everytees, kita akan terus-terang tentang pelbagai jenis percetakan t-shirt tersuai dengan anda. Sebarang soalan atau keraguan yang anda mungkin mempunyai, akan dijelaskan dan dijawab semudah yang mungkin supaya anda akan faham proses proses nya.

Sekiranya anda memerlukan sebarang bantuan lanjut yang lain, anda dialu-alukan untuk hubungi kami bila-bila masa saja. Pada Everytees, kami berhasrat untuk memberi anda nilai untuk pembelian anda.